Blir din billiga inredning dyr?

Ibland innebär inköp av inredning en kostnad på bara några hundralappar. Det kan räcka med nya lampor, mattor eller några tavlor för att skapa en helt ny känsla i rummet. Men vid andra tillfällen handlar det om betydligt större summor. Inte minst när det är soffa, bokhyllor eller en Tv som ska köpa in. För de som inte har råd att lägga ut hela summan på en gång erbjuder en rad möbelvaruhus finansieringsmöjligheter. Som konsument är det väldigt viktigt att jämföra dessa alternativ och inte bara se på priset på själva varan. Risken är annars att den billiga inredningen blir väldigt dyr. Det visar en jämförelse som genomförts hos tre av de större bolagen i Sverige.

Confident Living

Confident Living har på bara några år blivit ett förstaval för många med stort intresse för inredning. Utbudet är mycket stort och de erbjuder kunden att betala på fem olika sätt. Det är däremot bara ett av dessa sätt som passar för den som inte vill betala hela summan på en gång. Genom ett samarbete med företaget Klarna erbjuds ”Klarna Konto”

Det innebär att delbetalning sker i egen takt i upp till 24 månader. Som minst måste 50kr betalas av per månad. Det som då tillkommer är en ränta på 19,9% och en administrationsavgift på 29kr varje månad. Den effektiva räntan blir därmed strax över 20%.

Kan jämföras med:

Den som vill delbetala en vara kan göra detta med ett kreditkort. Detta genom att enbart en del av kreditkortsskulden betalas per månad. Kreditkort har generellt en ränta kring 15% även om det förekommer både dyrare och billigare alternativ. I jämförelse med Klarnas delbetalning är det alltså billigare att delbetala med kreditkort. Däremot är kravet på lägsta betalning per månad något högre och brukar vara kring 5% på skulden. I detta fall skulle det innebära 500kr som minsta inbetalning per månad.

IKEA

Beroende på belopp erbjuder IKEA 1 till 3 olika betalningslösningar för de som inte kan betala allt på en gång. Privatlånet är på 20.000kr-150.000kr. Delbetalning kan ske på summor mellan 1000kr och 40.000kr. Utöver det finns ”Första Bostaden”. Då Första Bostaden enbart vänder sig en smal målgrupp ställs det alternativet utanför denna jämförelse.

För den som ska köpa möbler för 20.000kr finns alltså privatlån eller delbetalning att välja mellan. På IKEAs hemsida går det att se att avbetalning är det överlägset bästa alternativet.

Om man utgår från att återbetalning ska ske inom 12 månader är alltså avbetalning bäst. Detta med en totalkostnad på 399kr vilket motsvarar en effektiv ränta på ca 2%.

Detta medan lånet skulle få en effektiv ränta kring 6-7%.

Den som istället väljer ”Fri tid” på avbetalningen får däremot helt andra förutsättningar. Avbetalningen kan ske på valfritt antal månader men då får man istället betala en räntesats på 15,45% och utöver det ska aviavgift betalas. Sammanlagt hamnar den effektiva ränta på ca 18%.

vad-kostar-det

Kan jämföras med:

I en jämförelse av privatlån av Sverigekontanter.se presenteras att den lägsta ränta som gick att få på privatlån år 2016 var 2,95%. Samtidigt lyfter de upp i en intervju med låneföretaget Direkto att medelränta på privatlån är mellan 4,65% och 11,90%. Med andra ord är den räntesats som går att få hos IKEA klart godkänd och bland de bättre alternativen.

Gällande avbetalning på 12 månader är alternativet mycket fördelaktigt med en effektiv ränta kring 2%.

Gällande avbetalning över valfri tid ligger kostnaden i nivå med att avbetala med ett kreditkort.

ELLOS

Även hos Ellos finns flera olika alternativ. De har ”Konto – Delbetalning” samt ”Privatlån”.

Med avbetalning sker detta efter eget önskemål men i maximalt 36 månader. Det enda kravet som finns är att minst 50kr betalas per månad på skulden. Några uppläggningsavgifter eller aviavgifter tillkommer inte vilket gör det enkelt att se hur mycket det kommer att kosta att välja detta alternativ. Den effektiva räntan på skulden är däremot hela 29%. I jämförelse med ovan nämnda företag erbjuder Ellos alltså ett mycket dyrt alternativ. Men det är ändå det bästa av de två alternativen som klädjätten ger.

Privatlånet hos Ellos kan tecknas på mellan 2000kr och 30.000kr. Det är alltså tydligt att de vänder sig till konsumenter som vill handla på Ellos men för tillfället inte har råd. Generellt erbjuder annars kreditföretag som har privatlån lånesummor på flera hundratusen.

Även här är det fritt från uppläggningsavgifter och aviavgifter. Räntesatsen på lånet är 29,64%. Tecknas ett lån på längre än ett år blir den effektiva räntan något högre.

Kan jämföras med:

Vid avbetalning tillkommer en effektiv ränta på nästan 30%. Det är dubbelt så högt som det skulle kostat om ett kreditkort används för avbetalning av skulden. I jämförelse med avbetalning hos IKEA och hos Confident Living ligger de mycket högt.

I jämförelse med andra privatlån ligger Ellos ännu högre. Som nämnts ovan är den genomsnittliga räntenivån på privatlån ca 5-10%. Därmed erbjuder Ellos en finansieringslösning som är ca tre gånger så dyr som andra privatlån.

Enligt den statliga utredningen, från 2016, med namnet ”Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter” klassas en kredit som högkostnadskredit om räntan uppgår till över 30% över referensräntan. Ellos privatlån skulle därmed i vissa fall klassas som högkostnadskredit. Ett begrepp som annars enbart används på snabblån. Enligt en jämförelse av snabblån från Sverigekontanter har de bästa snabblånen en ränta på ca 33% per år. Bara någon procentenhet högre än Ellos privatlån.

Jämförelsen i korthet

En person vill köpa inredning för 20.000kr och betala detta på ett år. Då finns följande alternativ.

Ellos Privatlån – Kostnad 5924kr.

Ellos Delbetalning – Kostnad 5800kr

Confident Living via Klarna –  4000kr

IKEA Privatlån – Kostnad 1400kr (med ränta på 7%)

IKEA Delbetalning – Kostnad 399kr

(Siffrorna bör ses som ett genomsnitt, variationer kan förekomma)

Köp billigt – men se upp med avbetalningsavgifterna!